The Chilli Doctor Red Cayenne mash 200 ml

 5,00

Porovnať

Popis

The Chilli Doctor Red Cayenne mash 200 ml

U nás ju určite poznáte v bežne dostupnej mletej podobe ako kajenské korenie. Toto nesprávne označenie vzniklo v minulosti zlým prekladom originálneho anglického názvu Cayenne pepper, kde však "pepper" neznamená korenie, ale všeobecný názov pre papričku.

Hoci Cayenne papričky nemajú žiadnu signifikantnú výraznú chuť, sú veľmi obľúbené pre rôznorodú pálivosť, ktorú ponúka. Na svete sa nachádza asi 100 hybridných variantov tohto chilli. Môžete naraziť na miernejší Cayenne papričky, ktoré majú okolo 30,000 SHU aj na opravu pálivej dosahujúci až 90,000 SHU. Záleží na klímy, kde sa daná paprička pestuje. Cayenne z vysoko teplých oblastí sú viac štipľavé, naopak tam, kde je počasie o niečo chladnejšie, rastú papričky chuťovo jemnejšia.

Využitie: Používate do väčšiny jedál mletú červenú papriku (či už sladkú alebo ostrú)? Čo tak ju vymeniť za Cayenne? Jedlu dodá rovnako výraznú oranžovú farbu, korenistú chuť, a navyše prihodí aj správny šmrnc.

Cayenne papričky sú využívané v mnohých svetových kuchyniach. V Mexiku sú súčasťou enchiladas a omáčok, v čínskej kuchyni bežne dochucujú typické restované mäsové a zeleninové panvy, v Thajsku karí a v Indii chutney. Všeobecne sú potom neoddeliteľnou súčasťou hŕbu pálivých omáčok, predovšetkým tých, kde sa ako konzervant využíva vínny ocot.

Čo je chilli mash? Čerstvé chilli papričky sa rozdrví spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak chilli mashe neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používa sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok, salsa, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.

Pálivosť: cca 30 000 SHU

Zloženie: Red Cayenne chilli papričky, soľ 12%, kyselina octová 3%

Krajina pôvodu: Peru
Tekutý mash z červených chilli papričiek cayenne.

Shopping cart

close