Popis
Suroviny
750 g karfiol
10 g maslo
1 PL múka ľanová (alebo tekvicová)
1 ČL pretlačený cesnak
1 ČL cesnak granulovaný
1 ČL oregano
1 ČL paprika kajenská mletá
korenie čierne mleté
soľ
300 ml smotana (šľahačková, alebo na varenie)
150 g cheddar
1 ks cibuľka jarná
Postup:
- Karfiol rozoberte na drobné ružičky, rozložte na plech na pečenie
- Posypte sušeným cesnakom, soľou a čiernym korením, dajte piecť na cca 180 – 200 °C, 20 – 30 minút – tak aby okraje začali hnednúť.
- V panvici roztopte maslo a na mierne slabom plameni za stáleho miešania na ňom opražte múku spolu s prelisovaným cesnakom. Po minúte pridajte granulovaný cesnak, oregano, kajenskú papriku a soľ s korením podľa chuti.
- Premiešajte a po ďalšej minúte začnite pomaly a za stáleho miešania prilievať mlieko.
- Miešajte, až kým hmota nezačne hustnúť a nezmiznú všetky hrudky.
- Nastrúhajte cheddar a dve tretiny z neho pridajte do panvice.
- Upečený karfiol vmiešajte do zmesi v panvici
- Piecť môžete všetko spolu, ja som si to rozdelila do troch zapekacích misiek. Každopádne, vrch posypte zvyšným nastrúhaným cheddarom.
- Dajte zapekať do rozohriatej rúry pri 200 °C na 15 minút.
- Podávajte posypané jarnou cibuľkou.
Nutričné údaje na jednu z troch porcií:
- Kalórie: približne 389 kcal
- Bielkoviny: približne 13,8 g
- Tuky: približne 33,4 g
- Sacharidy: približne 10,8 g
- Vláknina: približne 3,6 g