Potrebujete:
- 1 šálka tapiokových perličiek (v mojom prípade to bolo celé 100 gramové balenie)
- 3 šálky mlieka (vraj mandľové je ešte lepšie, ja som dala kravské plnotučné)
- vanilkový extrakt
- 2 väčšie jablká (v mojom prípade to bolo 150 g)
- 100 g cukru
- škorica
- voda
Postup:
- tapiokové perličky namočte do vody. Postačí aj hodina, ja som mala inú prácu, takže to bolo asi pol dňa. Čím dlhšie sú namočené, tým rýchlejšie sa uvaria.
- perličky preceďte a zbavte prebytočnej vody. V hrnci nechajte zovrieť mlieko, perličky doň pridajte a varte. Na začiatku varenia sú perličky biele, postupne sa stávajú priesvitnými.
- zmes musíte miešať, lebo ako sa škrob uvoľňuje a puding hustne, ľahšie prihára. Dĺžka varenia závisí od doby namáčania. Po mojom pol dňovom som mala perličky priesvitné do 15 minút.
- nalejte zmes do pohárov – mne vyšlo 5.
- jablká zbavte šupky aj jadrovníkov a nakrájajte ich na malé kocky.
- do hrnca si pripravte 100 g vody a 100 g cukru. Položte na mierny plameň, nechajte variť a pridajte nakrájané jablká. Môžete stiahnuť plyn a pod pokrievkou nechať pomaly dusiť, ale musíte ich strážiť a občas premiešať, cukor bude prihárať.
- po desiatich minútach odokryte, pridajte škoricu a nechajte pomaly redukovať, až kým sa neodparí väčšina vody.
- kúsky jabĺk aj so zvyšnou vodou, ktorá sa už zmenila na hustejší sirup, navrstvite do pohárov na tapioku.
Dobrú chuť!
Ak varíte deťom, môžete pridať cukor alebo med aj priamo do pudingu. Odporúčam až tesne pred koncom varenia, prípadne až keď puding stiahnete z ohňa. Ja som deťom varila, sladila som len jablká a moji chalani sú extra na sladké, ale povedali, že sladšie to už byť nemá. Predsa len, sto gramov cukru v jablkách urobilo svoje.
Výživové hodnoty | Celá dávka (5 porcií) | 1 porcia |
energia | 4770 kJ | 954 kJ |
cukry | 1813 g | 363 g |
tuky | 19 g | 4 g |
bielkoviny | 14 g | 3 g |