karfiolovy pastiersky kolac

Karfiolový pastiersky koláč

Potrebujete:

– 20 g olej (ja som použila olivový)
– 100 g cibuľa
– 200 g mrkva
– 150 g stopkový zeler
– 500 g mleté mäso (hovädzie, 20% tuku)
– 20 g cesnak
– 60 g paradajkového pretlaku
– 400 g konzervované lúpané paradajky
– 1 000 g karfiol
– 3 vajíčka
– 30 g masla
– soľ
– čierne korenie

Postup:

– na drobno si nakrájajte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler. Zeleninu mierne osoľte a orestujte na oleji

karfiolovy pastiersky kolac

Karfiolový pastiersky koláč

– pridajte rozdrvený cesnak, nechajte ho chvíľu rozvoňať, potom prisypte mleté mäso a zvýšte teplotu. Mäso rozdrobte a za častého miešania opečte spolu se zeleninou. Zmes osoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte paradajkový pretlak a krátko ho opečte

karfiolovy pastiersky kolac

Karfiolový pastiersky koláč

– zalejte zmes lúpanými paradajkami a prikryte, znížte teplotu a nechajte jemne bublať pol hodiny. Občas premiešajte.
– na záver odkryte, mierne zvýšte teplotu a nechajte vyvariť prebytočnú tekutinu
– kým sa dusí paradajkový základ, uvarte si v slanej vode úplne do mäkka karfiol rozobraný na menšie ružičky. Potom ho cez sitko zlejte, nechajte odkvapkať a pokúste sa z neho vytlačiť čo najviac vody. Mne sa to najlepšie robí zabalením do utierky a stláčaním.
– vychladený popučený karfiol osoľte, okoreňte podľa chuti a rozmixujte dohladka s vajíčkami a maslom
– do vhodnej zapekacej nádoby rozprestrite pripravený mäsový základ a navrch rozotrite rozmixovaný karfiol
– koláč pečte pri 180 °C asi 45 minút, kým povrch nechytí farbu
– upečený pastiersky koláč nechajte po vytiahnutí chvíľu chladnúť a potom ho rozdeľte na diely (mne vyšlo šesť)
– podávajte ihneď, alebo odložte do chladničky, či mrazáku na neskôr

karfiolovy pastiersky kolac

Karfiolový pastiersky koláč

 

Výživové hodnoty Celá dávka (4 porcie) 1 porcia
energia 10 380 kJ 1 730 kJ
cukry 102 g 17 g
tuky 167 g 28 g
bielkoviny 135 g 22 g

 

Recept mám s dovolením milej Lucie Grusovej zo stránky https://paleosnadno.cz

Som novinárka, copywriterka a bloggerka. Projekt Budem Sexi vznikol zo zistenia nie práve lahodiaceho egu: Keď som chcela byť sexi v dvadsiatke, stačilo vyliezť z postele v bavlnenej spodnej bielizni a prstami si prehrabnúť vlasy. S pribúdajúcimi deťmi, rokmi a kilami to už také ľahké akosi nie je. No tým nemyslím, že sa to nedá. Len treba nájsť a použiť trochu iné triky :-)

Žiadne komentáre

Pridať komentár

%d blogerom sa páči toto: