Kefír – mliečny elixír zdravia

Kefír je nápoj, ktorý sa vyrába spracovaním mlieka pomocou kefírovej kultúry. Existujú dva druhy kefírovej kultúry. Jeden druh, Tibetská huba, žije a rozmnožuje sa v mlieku, má gélovú konzistenciu bielej farby a vyzerá ako malé mäkké ružičky karfiolu. Kŕmi sa laktózou. Kryštáliky toho druhého, Tibi kryštáliky, žijú v sladkej vode, sú pružné, priesvitné a krehké. Je to spoločenstvo rôznych druhov kvasiniek a baktérií. Mliečny kefír ponúka množstvo „dobrých“ baktérií, vitamínov a minerálov a radí sa tak medzi najzdravšie nápoje na svete.

kefirova tibetska huba

Prečo piť kefír?

Najčastejšie sa kefír vyrába z kravského mlieka, ale výnimkou nie je ani ten z kozieho, či ovčieho. Kefír je bohatý na vitamín A, B2, B12, D, K, vápnik, horčík a fosfor. Chráni pred ochoreniami, zvyšuje stráviteľnosť jedla a ničí toxíny. Vykazuje protizápalové, antioxidačné, antialergické, antikarcinogénne a liečivé účinky, jeho pravidelné pitie zlepšuje imunitu, trávenie a tiež znášanlivosť laktózy. Kefír nemá štandardizované zloženie a obsah živín v ňom sa mení nielen použitým mliekom, ale aj kultúrou, či regiónom, kde bol vyrobený. Napriek tejto rôznorodosti, niekoľko jeho účinkov platí pre všetky:

Posilňuje imunitu
Lieči väčšinu črevných problémov
Zvyšuje hustotu kostí
Pomáha v boj proti alergiám
Zlepšuje trávenie laktózy
Pomáha detoxikovať organizmus

 

Ako často piť kefír?

Záleží len na vašej chuti. Pokojne aj každý deň, v množstve, ktoré vám vyhovuje. A tiež je dobré občas kefír na pár dní vynechať. Akurát na začiatku je vhodné byť opatrný a piť len po malých dávkach. Organizmus totiž môžu niektoré nové, neznáme baktérie prekvapiť, čo sa môže prejaviť hnačkami. Dôležité je nezľaknúť sa toho, je to v poriadku. Zdravotné benefity, ktoré kefír prináša, sú priam neoceniteľné.

 

Probiotická bomba

Kefír patrí k potravinám s najvyšším počtom baktérií, ktoré sa bežne vo fermentovaných mliečnych potravinách nachádzajú:
– rod Bifidobacterium
– Lactobacillus acidophilus
– Lactobacillus caucasus
– Lactobacillus bulgaricus
– Lactobacillus rhamnosus
– rod Acetobacter
– Leuconostoc

 

Ktorý kefír je najlepší?

Samozrejme, domáci. Ten z obchodu rozhodne nie. Kefírové mlieko je kyslasté v závislosti od doby fermentácie. Dlhšia spôsobuje silnú kyslú chuť, kratšia len jemne zmení príchuť mlieka. Zaujímavosťou je, že kefír zvládajú aj ľudia s ľahkou netoleranciou laktózy. Počas fermentácie huby spracujú väčšinu mliečneho cukru a výsledný kefír nepôsobí na tráviaci trakt až tak dráždivo. Dokonca sa zdá, že kefír pomáha zmierniť precitlivelosť na laktózu.

POZOR! Ak máte laktózovú intoleranciu, kefír skúšajte len opatrne, po malých dávkach, na vlastné riziko!

 

Kedy je kefír najlepší?

VŽDY. A potom ešte po opici 😉 Kefír vám zladí organizmus, odstráni problémy s trávením a ozdraví mikroflóru v žalúdku.

Ako si doma vyrobiť kefír sa dozviete v článku Tibetská kefírová huba.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Shopping cart

close