tibetska-kefirova-huba

Tibetská kefírová huba

Tibetská huba je práve ten malý zázrak, ktorý premení mlieko na kefír. Čiže v prvom rade si ju musíte zohnať. Predáva sa obvykle jedna polievková lyžica, teda cca 15 g kefírových zŕn, cena sa pohybuje okolo 6 – 7 euro. Nájsť sa dá pomerne ľahko, skúste pozrieť Bazoš, Sashe aj niektoré obchody so zdravou výživou. Ja ju mám zo shopu Profimama a som spokojná. Tibetská huba sa bežným používaním celkom dobre rozmnožuje, takže sa dá nájsť aj dobrá duša, ktorá vám ju jednoducho daruje. Napríklad tu Kefírová mapa.

 

Čo je to Tibetská huba?

tibetska kefirova huba

Tibetská kefírová huba

Tibetská huba alebo kefírové zrná sú malé kúsky zmesy baktérií a kvasiniek. Sú biele až priesvitné, majú hubovitú štruktúru a vyzerajú ako malé karfiolové ružičky. Je to živá kultúra a podľa toho sa k nej treba aj správať. Nechce to veľa námahy a ani to nie je náročné, no ale keď sa na to vykašlete, jednoducho skape 🙂 Naopak pri správnej starostlivosti je prakticky nesmrteľná. Takže ako vyrobiť kefír a ako na to, aby sme hubku udržali pri živote?

 

Ako vyrobiť kefír

tibetska kefirova huba
Ak si tibetskú hubu objednáte poštou, príde vám v nejakej nádobe alebo sáčku, v troške mlieka. Vyberte ju z prepravnej nádoby a opláchnite studenou vodou. Pri otváraní opatrne, aj počas prepravy prebiehal proces kvasenia a obsah nádobky môže vykypieť.
Vyberte si dostatočne veľkú sklenenú nádobu. Nasypte do nej kefírové zrná a zalejte čo najkvalitnejším mliekom tak, aby v nádobe ostal aj prázdny priestor, aby vám pri kysnutí nevytiekol obsah von. Nádobu prikryte, nemusí to byť vzduchotesné uzatvorenie. Môžete ju nechať na linke, alebo vložiť do chladničky. Čím teplejšie prostredie, tým rýchlejšie proces fermentácie prebehne. Koľko tibetskej huby treba na koľko mlieka je prakticky nezodpovedateľná otázka, pretože každý to robí inak. Musíte skúsiť, čo vám vyhovuje. Ak s kefírom začínate, odrazte sa od informácie, že jedna polievková lyžica tibetskej huby, čiže cca 15 g, premení na linke 2 – 3 dcl mlieka na kefír za asi 24 hodín. To je však nanajvýš orientačné, keďže každý máme doma inú teplotu, iné mlieko a najmä každému vyhovuje iná intenzita kyslosti výsledného kefíru. Čím dlhšie necháte huby pracovať, tým kyslejšiu chuť získate. Počas kysnutia je dobré zmes občas premiešať drevenou varechou, aby vám hustá zmes nestála na povrchu, ale rozložila sa po celej nádobe a aby sa nespracované mlieko dostalo aj k vnútorným častiam huby.

 

Ako zistím, že je kefír hotový?

tibetska kefirova huba
Ochutnajte ho 😉 Niektoré weby tvrdia, že správne vykysnutý kefír necháva na stene sklenenej nádoby akési riečište, ktoré vznikne po odtečení kefíru. Iné zase, že zmes sa nesmie rozdeliť na vode podobnú srvátku a husté mlieko. Lenže niečo také ako „správny kefír“ v podstate neexistuje a tak si tieto rady vôbec neberte. Všetko je len na vás a kefír je hotový vtedy, keď vám chutí. Vtedy zmes prelejte cez plastové sitko a výsledok vypite hneď, alebo odložte do chladničky. Tam vydrží aj niekoľko mesiacov. Tibetskú hubu prepláchnite studenou vodou, vložte späť do nádoby a zalejte čerstvým mliekom.

 

Nepoužívajte kovové predmety

tibetska kefirova huba
Pri príprave by ste mali používať sklo, drevo, či plast a vyhýbať sa kovovým kuchynským pomôckam. Vraj by sa tak huba poškodila. Ja to síce dodržiavam, ale na veľa weboch nájdete, že kefír miešajú lyžicou a cedia cez kovové sitko a nič sa mu nestalo. Neviem, neskúšala som.

V kefíre sa tvorí aj alkohol

Je to síce pravda, ale v takom objeme, že je to nepodstatné aj pre šoférov. Vôbec sa tým netrápte.

 

Tibetská huba a jej rozmnožovanie

Rýchlo zistíte, že ako rozmnožiť túto hubku je váš najmenší problém. Ak ste ju nezabili a pravidelne si robíte kefír, tak zhruba za dva týždne zdvojnásobí svoj objem. A potom zas a zas 🙂

 

Čo ak teraz nechcem kefír?

Tibetská huba zaliata mliekom a odložená do chladničky vydrží asi týždeň. Ak si chcete urobiť dlhšiu prestávku, potrebujete iný spôsob uskladnenia.

 

Mrazenie

Tibetská huba vydrží v mrazničke niekoľko mesiacov. Opláchnite ju, vložte do nádoby. Zalejte mliekom, alebo zasypte sušeným mliekom a odložte do mrazničky. Rozmrazujte potom len voľne, rozhodne ich nestrkajte do mikrovlnky, lebo ich uvaríte a zabijete! Zalejte ich mliekom, ktoré na druhý deň vymeňte. Prvé „rozmrazovací“ kefír asi nebude veľmi chutný, radšej ho vylejte.

 

Sušenie

Tibetskú hubu opláchnite vodou a nechajte usušiť v papierovom či plátennom vrecku na dobre vetranom mieste tri až päť dní. Potom ich vložte do nádoby s tesným uzáverom a uložte do chladničky. Vydržia tak viac ako rok. Pre oživenie ich opäť dajte do mlieka, ktoré každý deň meňte.

 

Kefirákov zjedzte 🙂

Ak máte prebytok, pokojne zopár kúskov zjedzte, alebo ich aj dajte svojmu domácemu miláčikovi. Pre organizmus sú veľmi zdravé. Alebo si ich rozmixujte do smoothie. Poznáte zdraviu prínosné účinky kefíru?

Som novinárka, copywriterka a bloggerka. Projekt Budem Sexi vznikol zo zistenia nie práve lahodiaceho egu: Keď som chcela byť sexi v dvadsiatke, stačilo vyliezť z postele v bavlnenej spodnej bielizni a prstami si prehrabnúť vlasy. S pribúdajúcimi deťmi, rokmi a kilami to už také ľahké akosi nie je. No tým nemyslím, že sa to nedá. Len treba nájsť a použiť trochu iné triky :-)

Žiadne komentáre

Pridať komentár

%d blogerom sa páči toto: