Potrebujete:
– 8 vajec
– 200 g mandľovej múky
– 80 g oleja podľa vlastného výberu
– 1 kávová lyžička prášku do pečiva
– štipka soli
– ¼ kávovej lyžičky “cream of tartar”*
Postup:
– Predhrejte rúru na 190°C
– 6 vajec rozdeľte na žĺtka a bielka do dvoch misiek
– Do misky so žĺtkami pridajte dve celé vajíčka, olej a vyšľahajte
– Pridajte mandľovú múku, prášok do pečiva, štipku soli a dobre zmiešajte a odložte na bok
– Do vaječných bielkov pridajte tartar* a vyšľaháme sneh
– Sneh postupne vmiešame do vajíčkovej zmesy
– Na dno formy položíme papier na pečenie a nalejeme zmes
– Pečieme asi 40 minút do zlata
– Krájame až po vychladnutí
Zdroj: www.tasty.co
Výživové hodnoty | Celá dávka (20 ks) | 1 kus |
energia | 7 571 kJ | 379 kJ |
cukry | 45 g | 2 g |
tuky | 228 g | 11 g |
bielkoviny | 100 g | 5 g |
*Cream of Tartar je vínny kameň. Vlastnosťami a účinkami veľmi podobný kypriacemu prášku, len neobsahuje fosfáty, ktoré môžu byť pri nadmernej konzumácii škodlivé. Z receptu ho môžete úplne nevynechať, ale nahradiť kypriacim práškom. Alebo ak chcete dodržiavať recept do bodky, vínny kameň má e-shop Babičkina záhrada i PreZdravie. Vraj ho dostať aj v DM drogérii a predajniach zdravej výživy – to neviem určite, ja nakupujem v e-shopoch.