K tomuto receptu som došla tak trochu omylom. V záchvate nákupnej horúčky som si kúpila megabalenie olív, lebo veď sú zdravé. No lenže ja ich nemám rada 🙂 A ani teraz som po pár kúskoch názor nezmenila. Rozprávajúc to kamarátke mi tá zahlásila „zapeč ich s fenyklom, tá chuť sa stratí“. Hm. Tak som to skúsila. Veď či ich vyhodím surové alebo upečené, je jedno, nie?
Potrebujete:
- 1 fenikel (môj mal 190 g)
- 20 g oleja
- 50 g zelených olív
- 360 ml smotany na šľahanie (dva kelímky)
- 100 g tvrdého syra (v mojom prípade Eidam)
- soľ a čierne korenie
Postup:
- Fenikel očistite – odrežte spodok, prípadne ostatné nepekné časti.
- Jemne poodlupujte jednotlivé plátky a nakrájajte ich na tenké prúžky.
- Olivy prekrojte na polovicu.
- Syr nastrúhajte.
- Zapekaciu misu vymastite olejom (ja som robila dve IKEA misky).
- Nasypte fenikel a olivy, osoľte a okoreňte.
- Zelejte smotanou, tú môžete tiež dochutiť.
- Zapekajte v rúre na 220 °C asi 20 minút.
- Vyberte, vrch posypte syrom a dajte späť zapiecť.
Osobne ma tento recept prekvapil, tak akosi som čakala, že pôjde hneď po ochutnaní do koša. Nešiel, veľmi mi to chutilo. Fenikel má zaujímavú, nie výraznú chuť a olivy spolu so smotanou sa k nemu skvele hodili. Do mrazáka sa toto jedlo ani nedostalo, jednu misku som zrušila hneď a druhú na ďalší deň. Opäť recept, ktorý sa u mňa zaradí do stáleho repertoáru.
Výživové hodnoty | Celá dávka (2 porcie) | 1 porcia |
energia | 5363 kJ | 2682 kJ |
cukry | 14g | 7g |
tuky | 121g | 60g |
bielkoviny | 35g | 17g |