Zapekaný fenikel

K tomuto receptu som došla tak trochu omylom. V záchvate nákupnej horúčky som si kúpila megabalenie olív, lebo veď sú zdravé.  No lenže ja ich nemám rada 🙂 A ani teraz som po pár kúskoch názor nezmenila. Rozprávajúc to kamarátke mi tá zahlásila „zapeč ich s fenyklom, tá chuť sa stratí“. Hm. Tak som to skúsila. Veď či ich vyhodím surové alebo upečené, je jedno, nie?

Potrebujete:

  • 1 fenikel (môj mal 190 g)
  • 20 g oleja
  • 50 g zelených olív
  • 360 ml smotany na šľahanie (dva kelímky)
  • 100 g tvrdého syra (v mojom prípade Eidam)
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  • Fenikel očistite – odrežte spodok, prípadne ostatné nepekné časti.
  • Jemne poodlupujte jednotlivé plátky a nakrájajte ich na tenké prúžky.
  • Olivy prekrojte na polovicu.
  • Syr nastrúhajte.
  • Zapekaciu misu vymastite olejom (ja som robila dve IKEA misky).
  • Nasypte fenikel a olivy, osoľte a okoreňte.
  • Zelejte smotanou, tú môžete tiež dochutiť.
  • Zapekajte v rúre na 220 °C asi 20 minút.
  • Vyberte, vrch posypte syrom a dajte späť zapiecť.
Zapekaný fenikel
Zapekaný fenikel
Zapekaný fenikel
Zapekaný fenikel

Osobne ma tento recept prekvapil, tak akosi som čakala, že pôjde hneď po ochutnaní do koša. Nešiel, veľmi mi to chutilo. Fenikel má zaujímavú, nie výraznú chuť a olivy spolu so smotanou sa k nemu skvele hodili. Do mrazáka sa toto jedlo ani nedostalo, jednu misku som zrušila hneď a druhú na ďalší deň. Opäť recept, ktorý sa u mňa zaradí do stáleho repertoáru.


Výživové hodnoty

Celá dávka (2 porcie)

1 porcia

energia
5363 kJ2682 kJ

cukry
14g7g

tuky
121g60g

bielkoviny
35g17g

Shopping cart

close